Månedens tips: Bli en bedre debattant

Ingen blir født en god debattant. Å bli en god i debatter krever trening over tid og at du forbereder deg godt. Men med noen enkle grep kommer du langt på vei. 

Av: UngOrg

Mange i den unge frivilligheten jobber for saker som gjør at vi ofte blir bedt om å sitte i debatt. Det kan være både gøy og vanskelig samtidig. Ikke minst kan man bli nervøs når man er den eneste unge i panelet, men det er ingen grunn til bekymringer.

I månedens tips gir vi deg noen forslag til hvordan du kan bli flinkere i debatt. Torsdag 8. september kl. 17.30 arrangerer vi også debattskolering for deg som har lyst til å bli en bedre debattant. Du kan melde deg på skoleringen her, eller finne flere tips til debatt i denne saken.

1. Forberedelser er halve jobben

Det er fordi gode forberedelser gjør at du kan få frem de beste argumentene, og tryggere i debatten. Sørg for å kunne dine viktigste argumenter, og forbered deg på motargumentene som motdebattanten kan komme med.

2. Publikum er viktigst

Det er ikke om å gjøre å vinne over motdebattanten din på den sleipeste måten, men å få overbevist publikumet ditt om at du har en god sak. Tenk på hvem du har lyst til å overbevise og hva som er viktig for dem. Klarer du å treffe dem med gode argumenter, er det større sannsynlighet for at flere blir enige med deg etterpå. Kjipe debattanter er upopulære i publikum, og de som ser på får mindre lyst til å være enig med deg hvis du bruker kjipe debatteknikker.

3. Hold språket enkelt

Det er ingen vits i å bli helt byråkrat selv om du skal i en debatt som krever at du setter deg inn i fakta. Unngå vanskelige ord som «NOU» eller «Stortingsproposisjoner» og husk at det er folk sin hverdag du diskuterer. En god måte å sjekke om poenget ditt er enkelt nok på, er å teste det ut på en venn eller noen i familien som ikke kan noe om saken. Hvis de forstår deg er det bra nok.

Husk at vi i UngOrg er her for deg!

Hvis du skal i en debatt og trenger hjelp til å forberede deg, kan du alltid ta kontakt med oss. Vi kan hjelpe deg med å skrive gode debattnotater, finne gode argumenter eller gjøre deg trygg og klar. Bare ta kontakt med oss på organisasjon@ungorg.no, ring eller send oss melding i sosiale medier.