Debateknikk

Debatteknikk er noe vi gjerne forbinder med partilederdebatter på TV. Å kunne noen tips og triks om debatt er kkan likevel være nyttig for alle. Det hjelper deg for eksempel til å vinne diskusjonen rundt middagsbordet. Å bli en god debattant er en treningssak, men vi har prøvd å samle noen råd som kan hjelpe deg på veien. 

Spør meg!

Mathias Kristiansen

Politisk rådgiver
mathias@ungorg.no
Tlf.: 24 14 98 30

Forberedelsene er halve jobben

Det viktigste du kan gjøre for å bli trygg før en debatt, er å forberede deg godt. Sørg for å forberede deg på dine viktigste argumenter og svar på motdebattantens argumenter. Dersom du representerer en organisasjon i debatten kan det også være lurt å tenke gjennom om det er noe organisasjonen har sagt eller gjort som kan bli tatt opp i debatten og som du bør kunne ha svar på.

I veldig mange debatter er det vanlig med et åpningsinnlegg og et avslutningsinnlegg. En god forberedelse kan være å forberede disse to innleggene på forhånd. Det å føle mestring etter det første innlegget gir også god selvtillit og mer trygghet i resten av debatten.

men…

En feil veldig mange gjør før de skal i debatt, er å skrive ned for mye før de skal i debatt. Det er ingen grunn å stille opp i panelet med to permer med fakta, bare for å kunne svare på enhver detalj. Det får du mest sannsynlig ikke bruk for uansett. For å bli trygg er det viktigste at du forbereder deg på motstandernes argumenter og er trygg i dine egne. 

Skal du i din første debatt?

Å være ny i debatt trenger ikke være dårlig. Det stilles ikke de samme forventningene til en som møter sin første debatt som man gjør til partiledere på TV, og hvis du vil så er det mulig å bruke som en fordel. Nevner du i debatten at det er din første gang vil mange ha forståelse for at du ikke nødvendigvis kan alt med en gang. 

Husk å tegne deg!

Veldig ofte blir man så konsentrert om å lytte til de andre debattantene at man glemmer at man må tegne seg for å få ordet. Hvis du vet at det er en debatt med skarpe motsetninger kan det også være en fordel å få ordet tidlig for å legge premissene for det som diskuteres. Strekk armen tydelig ut og hold den oppe til du får bekreftelse fra ordstyrer om at navnet ditt er notert. Du tegner innlegg med én finger og replikk tegnes med to fingre. 

Bruk et enkelt og forståelig språk

Unngå kompliserte begrep eller vanskelige ord når du sitter i en debatt. Det er viktig å holde språket enkelt og tydelig så alle skjønner hva du snakker om. I debatter diskuterer vi veldig ofte folk sin hverdag, og derfor er det viktig å snakke om det på en måte som folk kan relatere seg til. Unngå ord som feks. «NOU» eller «Stortingsproposisjoner» 

Hersketeknikker

I mange debatter kan du risikere å møte på hersketeknikker. Her kunne man skrevet en roman, men en fellesnevner for dem er gjerne at de ikke har noe med saken å gjøre og at de har som mål å sette ut en annen person. Ofte kategoriseres de inn i usynliggjøring, latterliggjøring, påføring av skyld og skam, tilbakeholdelse av informasjon og at du fordømmes uansett hva du gjør. 

Det finnes også mange måter å avfeie hersketeknikker på, og det beste rådet er å teste ut hva som fungerer best for deg. Mange pleier bare å avfeie hersketeknikkene og overse dem, men det går også an å påpeke dem i det de skjer eller latterliggjøre dem. Et triks du kan prøve ut er å be personen som fremførte hersketeknikken om å gjenta det vedkommende sa, for som regel tar det seg veldig dårlig ut i det en hersketeknikk blir gjentatt.