Styreleder i UngOrg

Lettelser i tiltak får liten påvirkning på ungdomsfrivilligheten

Etter en uke med veldig strenge smitteverntiltak åpnes det nå for fritidsaktiviteter og idrett for barn og unge – til og med ungdomsskolealder. Dette gjelder både innendørs og utendørs aktivitet. – Dette har dessverre lite påvirkning på de fleste medlemsorganisasjonene i UngOrg, sier Victoria Galåen, styreleder i UngOrg.

Av: UngOrg
Publisert 2. februar 2021

Victoria styreleder i UngOrgUnder Oslo kommunes pressekonferanse mandag ettermiddag fikk vi endelig nyheter om lettelser av smitteverntiltak for barn og unge i Oslo. Ut fra smittetallene er det nå rom for å starte en gradvis og kontrollert åpning av Oslo. 

Lettelsen av tiltakene er spesielt positivt for barneorganisasjonene, da ungdomsorganisasjonene ofte har en medlemsmasse som går på tvers av ungdomsskole og videregående alder. 

– Det er bra at Oslo kommune nå åpner for noen, men det vi opplever fra medlemsorganisasjonene våre er at de ikke har arrangementer dersom ikke hele medlemsmassen får mulighet til å delta. Derfor vil dette i praksis utgjøre en liten forskjell for ungdomsorganisasjonene, sier Victoria.

Fra og med onsdag 3. februar gjelder følgende lettelser:

  • Det åpnes for fritidsaktiviteter og idrett utendørs og innendørs for barn og unge til og med ungdomsskolen, både innendørs og utendørs. Cuper og kamper vil fremdeles være forbudt.
  • Det åpnes for organisert aktivitet utendørs for ungdom og voksne fra videregående skole og oppover.

– Det er bra at det endelig åpnes for fritidsaktiviteter til og med ungdomsskolealder, men dette er ikke nok. Det er på høy tid at det minimum åpnes for alle under 20 år, sier Victoria.

Se liste over gjeldende smittevernregler nederst i saken. 

Les også: 10 måter å ha møter uten å møtes
Les også: Lek og bli kjent – digitalt 

Eldre ungdommer er ikke prioritert

Byrådsleder, Raymond Johansen, sa på mandagens pressekonferanse at han håper å kunne åpne opp for eldre ungdommer, men at smittetrykket fortsatt er større blant de eldre ungdommene. I tillegg vil mobilitet på tvers av byen øke, i forbindelse med ungdommenes fritidsaktiviteter. Derfor velger Oslo kommune å vente med å lette på tiltakene for ungdommer fra videregående alder og oppover. 

– Det er synd at de velger å vente med å åpne for innendørs fritidsaktivitet for alle under 20 år. Vi har de laveste smittetallene siden oktober, så jeg ser ikke helt prioriteringen med å vente. Ungdommen har vært flinke og fulgt de gjeldende smittevernrådene. Det har i veldig stor grad preget livene våre det siste året, jeg håper vi snart skal få noe tilbake for innsatsen, sier Victoria.

Her finner du oversikt over alle de gjeldende smitteverntiltakene i Oslo kommune. 

Uoversiktlige smittevernregler

Som byrådslederen sa på gårsdagens pressekonferanse er det stadig nye ord å lære seg i pandemiens språk. Ring 1 og ring 2 ikke lenger bare navn på veier, men på kommuner som lever med ulike smitteverntiltak. Det kan være vanskelig å få med seg alle reglene og følge med på hva som gjelder til enhver tid. 

For eksempel åpner Oslo kommune nå opp for fritidsaktiviteter utendørs for ungdom og voksne fra videregående skole og oppover. Samtidig er det nasjonale tiltak som begrenser eldre ungdommer og voksne (over 20 år) å delta i fritidsaktiviteter fram til 10. februar.  

– Jeg har forståelse for at Oslo kommune velger å fortsette med strengere smitteverntiltak enn resten av landet, men det kan være forvirrende og vanskelig å forholde seg til. Samtidig opererer vi med en forutsigbart, da vi etter å ha fått høre de nasjonale tiltakene, må vente å høre om de også gjelder for Oslo, sier Victoria. 

Victoria Galåen, styreleder i UngOrg, reagerer også på uforutsigbarheten i smittevernreglene for barn og unge. 

– Jeg synes også det er lite betryggende å høre dem si på pressekonferansen at vi må være forberedt på at samfunnet raskt kan stenge ned igjen. Dette gjør det utfordrende å planlegge for aktiviteter, da det er veldig krevende hvis vi må avlyse. Avlysning kan også bli kostbart. Jeg savner mer forutsigbarhet, og en lovnad om at de faktisk kommer til å prioritere barn og unge, sier Victoria. 

Er du usikker på hva som gjelder for din organisasjon? Ta kontakt med oss på e-post organisasjon@ungorg.no

Gjeldende smittevernregler