Lek og bli kjent - digitalt

Lek og bli kjent – digitalt

Det nærmer seg årsmøtetid, med alt som hører til av nyvalg, nye styrer og nye venner. I år skal mange etablere nye grupper uten å i det hele tatt ha møtt hverandre ansikt til ansikt. Da er det desto viktigere å legge til rette for lek og moro! Her får du tips til øvelser og aktiviteter dere kan gjøre sammen for å bli sammensveiset allerede fra første unmute!

Av Emilie Geist
Politisk rådgiver, medvirkning 

Navnelek

Denne navneleken passer best hvis det er mange som ikke kjenner hverandre fra før. Start leken med en navnerunde der alle sier hva de heter og et dyr (Dere kan gjøre det litt enklere ved at man sier et dyr som begynner på samme bokstav som navnet). Etter navnerunden bytter alle deltakerne navnet sitt på skjermen med dyret de nevnte i runden. Så starter leken – en etter en skal velge et av dyrene i møtet, og si hva personen heter. Har man rett er det personen som ble “avslørt” sin tur til å gjette en annen. Gjetter man feil får man prøve igjen, enten på samme person eller en ny person. Leken fortsetter til alle har fått navnet sitt tilbake.

Intervju hverandre

To og to går sammen og «intervjuer» hverandre om hvem de er (Her kan man f.eks. fokusere på interesser, hvorfor man ble med i styret, hvor i byen man kommer fra, og annet man lurer på når man skal bli kjent). Alle må, i tillegg til navn og alder, kunne presentere tre fakta om den de intervjuet. Når intervjuene er ferdige skal man presentere sin partner ved å si «Dette er navn, hun er så så gammel og går på denne skolen. På fritiden liker hun å gjøre dette, hun har disse kjæledyrene, og når hun blir voksen vil hun bli dette.»

For å gjøre det ekstra morsomt kan man tegne et portrett av den andre uten å se på papiret. (Dette forutsetter at alle har kamera på). Tegningen kan vises til presentasjonen av intervjuet.

«Hvem bor her»

Alle sender inn et bilde av et rom i hjemmet sitt (evt. sengen sin, pysjen sin, boken de leste sist eller liknende) til en på forhånd valgt lekeleder før dere logger på. Lekelederen viser frem alle bildene, og så skal deltakerne gjette hvem som har hvilket rom.

Personlighetsquiz

En gjettelek om dere selv kan være en god måte å bryte isen om man ikke kjenner hverandre så godt. Er dere allerede sammensveiset er det en god anledning til å bli enda bede kjent! Her er noen eksempler på hvordan det kan gjøres:

  • Alle skriver ned de fem tingene de liker best og dårligst (kan være innenfor en kategori eller generelt i livet). Listene sendes til lekelederen, og leses opp med et nummer i stedet for navnet (“Person nummer en liker bananer, solsikker, orientering, katter og stuping, men ikke gulrøtter, skøyter, snø, hvetebakst eller julenissen. Gjett hvem.»). Så skal deltakerne koble nummer og navn. Den som gjetter flest riktige vinner leken.
  • Alle skriver ned tre fakta om seg selv der to er sanne og en er en løgn som man leser opp for de andre deltakerne, som så skal gjette hva som er løgnen.

Henteleken

En lekeleder ber deltakerne løpe og hente en ting innen en gitt kategori, f.eks.: Noe som lukter vondt, en ting som likner på meg selv, en gave jeg skulle ønske jeg ikke fikk, noe som ikke er det det ser ut som. Når tingene vises frem er det gøy om man forsvarer hvorfor man selv har den beste tingen innenfor kategorien før lekelederen avgjør hvem som får poenget.

Digitale escape rooms

Escape rooms er en populær team building aktivitet, og heldigvis går det an å gjøre digitalt også! Her er noen digitale escape rooms:

Geoguessr

Geoguessr.com er en nettside der du blir sluppet ut i google street view på et tilfeldig sted i verden, som du så skal gjette hvor er ved å klikke deg rundt for å finne hint. Her kan en person dele skjerm og styre, og sammen bli enige om hvor dere skal gjette at dere har havnet. Man må ha en brukerkonto for å spille.

Tegn og gjett

Lekeklassikeren tegn og gjett er lett å gjennomføre digitalt. Bruk f.eks. nettsiden skribbl.io og lag et eget rom der dere kan ha tegne- og gjettelek. Dere kan til og med legge inn egne ord på forhånd (f.eks. navnet på organisasjonen/rådet deres, noen dere alle kjenner, eller noe aktuelt fra nyhetene) Ha lyden på i møterommet samtidig, så kan man småprate mens man spiller.