10 måter å ha møter uten å møtes

NB! Er du bekymret for hvordan koronaviruset påvirker den unge frivilligheten? Send epost til organisasjon@ungorg.no dersom du har spørsmål knyttet til viruset og din organisasjon. Vi bistår gjerne med hva det måtte være av behov.

I krisetid er det viktig at vi lytter til helsefaglige råd og instruksene som blir gitt av myndighetene. For barne- og ungdomsorganisasjoner betyr det stort sett at aktiviteter eller arrangementer ikke lenger kan gjennomføres som planlagt. Men det er ingen grunn til at det frivillige barne- og ungdomsengasjementet skal ta pause! Tvert imot er dette en perfekt tid til å finne alternative måter å bruke engasjementet sitt på, og vi har samlet sammen 10 måter å ha møter uten å møtes.

 

 1. Ikke avlys planlagte møter! Flytt de over på Skype, Google Meet, Zoom eller en annen digital plattform

  Selv om dere ikke lenger kan møtes i virkeligheten så kan videomøter fungere som et bra alternativt sted til å diskutere saker, avholde styremøter eller gjennomføre aktivitet. Det er til og med mulig å legge inn presentasjoner eller dele skjerm inn i flere av de digitale plattformene, så hvorfor ikke bare flytte temamøtet over på en digital plattform? De digitale løsningene er blitt så gode at det stort sett går fint med veldig mange inne i en chat på en gang. Bare husk å sørge for at alle har mikrofonen på mute med mindre de skal snakke så ikke det blir masse støy og bråk i samtalen.

  Husk at det også er fullt mulig å invitere innledere eller holde skoleringer gjennom digitale plattformer.Mange har for tiden hjemmekontorer uansett, så kanskje dette er en super mulighet til å invitere innlederen som vanligvis ville tatt mye penger i reisekostnader for å komme til dere til å gjennomføre møtet digitalt?

  Hvis du eller organisasjonen trenger råd eller veiledning i å gjennomføre gode møter digitalt så ikke nøl med å ta kontakt!

 2. Flytt ikke bare selve møtet – ha gjerne sosiale arrangementer på videochat også!

  Det er ingen tvil om at det sosiale er en stor del av det som gjør det gøy å være aktiv i en barne- og ungdomsorganisasjon, og det er heller ingen grunn til at dette skal forsvinne selv om vi alle holder oss innendørs. I en sånn tid er det fort gjort at all aktivitet som foregår digitalt blir veldig seriøs, men hvorfor ikke lage en chat for felles lunsj eller en sosial kveld der alle kan være med? Kanskje går det an å holde en quiz over chat eller rett og slett bare prate og ha det gøy sammen? Mulighetene er mange for å finnes på morsomme ting å gjøre sammen!

 3. Ha skriveworkshop sammen

  Enten dere skal skrive leserinnlegg, et politisk forslag eller et annet dokument så er dette en god måte å bruke de rolige dagene på å få unna litt skrivearbeid. Hvis dere vil gjøre noe sosialt ut av det hele kan dere fordele temaer mellom hverandre, skrive i hvert deres dokument, og så bytte dokumenter med hverandre så alle gir tilbakemeldinger på hverandres dokumenter. På den måten kan alle lære seg å skrive selv, men også gi tilbakemeldinger og lære av noen andre.

  Det samme kan man også gjøre dersom dere har lyst til å lære mer om et spesielt tema. Fordel områder mellom hverandre, skriv hver deres oppsummering etterpå og presenter det for hverandre over videochat. Da blir det både gøy og man får noe igjen for det i tillegg.

 4. Se en Netflix-dokumentar samtidig og ha diskusjonsmøte etterpå

  Nettsida https://www.netflixparty.com/ gir deg muligheten til å se videoer på Netflix samtidig og chatte underveis. En super mulighet til å få sett en skikkelig spennende dokumentar eller serie og diskutere den med andre etterpå. Finn noe som passer til organisasjonen du er en del av, eller rett og slett bare noe for gøy.

 5. Ta diskusjonene i kommentarfelt på internett

  Enten det er nett-troll eller noen du er uenige med i et kommentarfelt så kan dere gå sammen og ta diskusjonene! Utfordre de som sprer usakeligheter i debattene eller si ifra til de som bruker hets eller hatefulle kommentarer i stedet for å diskutere konstruktivt. Noen ganger kan dette kjennes litt kjipt å gjøre alene, men jo flere man er sammen jo bedre kjennes det! Sett av et tidspunkt for å gjøre det sammen og hold kontakten underveis så dere kan bistå hverandre med argumenter, tips til kommentarer eller likes når det trengs.

 6. Og når vi er inne på sosiale medier – hva med en aksjon?

  Det går kanskje ikke an å ta til gatene om dagen, men for tida er jo alle på sosiale medier hele tida uansett. Hva med at alle i organisasjonen deler et bilde, skifter banner på profilen eller poster en sak på instagram samtidig? Her finnes det uendelige muligheter!

 7. LAN-party

  En annerledes mulighet til å gjøre noe som er gøy og sosialt, er å spille noe sammen. Det er kanskje ikke mulig å sitte i samme rom om dagen, men det er fullt mulig å opprette en felles server på feks. Minecraft og spille sammen. For deg som ikke har gamet så mye fra før av er dette dessuten en super mulighet til å prøve noe nytt!

 8. Podcast eller Youtube-videoer

  Hvis ikke organisasjonen din allerede har en egen podcast eller egen youtube-kanal så kan jo hjemmetilværelsen være en fin mulighet til å opprette en. Det trenger ikke bli en fast podcast eller kanal som skal vare for evig, men kanskje det er mulig å lage et par episoder om et spesifikt tema eller noe som er litt gøy akkurat nå mens vi alle er hjemme? Både lyd og video er alltid en fin mulighet til å skolere, informere, diskutere og engasjere i organisasjonen uansett hva temaet måtte være, og de kan spilles av når det passer for medlemmene. Det er mulig å gjøre dette i facebookfeeden også, eller rett og slett lage en live video?

 9. Inviter en kulturell artist til å holde virtuell konsert

  Kulturlivet er en av flere aktører som sliter med å holde hjulene i gang under koronakrisen. Vær solidarisk! Kanskje dere kan finne en musiker eller artist som dere kan støtte ved å arrangere livekonsert for medlemmene i organisasjonen deres? Følg opp med å bruke andre i organisasjonen som kanskje kan bidra eller opptre, så kan det jo plutselig ende i en helaften!

 10. Still opp for andre

  Det viktigste vi kan gjøre for andre om dagen, er å holde oss hjemme. Men det betyr ikke at ikke vi kan hjelpe andre likevel! Er det noen som trenger leksehjelp, handlehjelp eller noe annet for å få den nye hverdagen til å gå opp? La organisasjonen tilby hjelp til andre som trenger det og organiser frivillighetsarbeidet sammen. Kan de som er friske handle for eldre eller syke som må holde seg hjemme eller kanskje bidra til å glede noen ekstra som føler seg ensomme?

Uansett hvordan dere velger å løse aktivitetstilbudet i medlemsorganisasjonen deres for tida så håper vi dere tar vare på hverandre og følger rådene som kommer. Vi ønsker dere masse lykke til i arbeidet med å drive frivillighet på en litt annen måte enn vi er vant til. Ikke nøl med å ta kontakt på organisasjon@ungorg.no eller på sosiale medier hvis vi kan hjelpe dere med noe eller gi råd i tiden fremover.

 

Masse lykke til!