Ukens tips: Bli en bedre taler

Synes du det er skummelt å holde taler eller vil bli enda bedre til det? Vi har samlet våre beste tips for å holde gode taler!

Av: UngOrg

Dette er et utdrag fra artikkelen å holde gode taler, som er én av flere artikler om politisk arbeid som du finner i vår kompetansebank.

10 enkle grep for å bli en mester i taleteknikk

Ved å huske denne listen, vil du kunne bli enda tryggere og levere bedre taler:

  1. Tenk på publikummet du skal snakke til
  2. Finn de beste argumentene og motargumentene
  3. Ha et klart budskap
  4. Start med noe som fanger oppmerksomheten
  5. Ha en nyttig oppbygging i talen
  6. Ha en sterk avslutning til slutt
  7. Kutt det som ikke fungerer
  8. Tenk på stemmebruk og kroppsspråk
  9. Øv!
  10. Få tilbakemelding i etterkant

Disse tipsene er allsidige og vil hjelpe deg å holde en bedre tale – uavhengig om det er til et årsmøte, på skolen eller i en bursdag.

Du finner mer informasjon om hvert enkelt tips i artikkelen.

Godt forarbeid er nøkkelen

Som du ser fra listen over, gjelder det å være godt forberedt når du skal holde tale. Øvelse gjør mester. Det gjelder også for å holde gode taler. Bruk alle muligheter du får til å holde en tale, slik du får erfaring med å gjennomføre det. Da vil det være lettere å huske tilbake på alle de gangene du faktisk har fått det til når nervøsiteten kommer krypende.

Selv en rutinert foredragsholder bruker mye tid på forberedelsene. Det finnes ikke en form som passer alle tema. Du må tilpasse budskapet og oppbygningen slik det passer til det du skal snakke om og de du skal snakke til. Dette bør du gjøre hver gang du skal holde en tale.

Hvis du er dårlig forberedt, vil publikum kunne merke dette og ikke høre like godt etter.

Vis engasjement

Selve fremførelsen er det som setter kronen på verket. Det viktigste er at du har gjort et godt forarbeid, så vil fremførelsen komme mer av seg selv. Er du trygg på det du skal snakke om, og du viser at du bryr deg om temaet, vil dette smitte over på publikum. Ingenting er bedre enn å høre noen snakke om noe som de har et brennende engasjement for. Hvis du ikke bryr deg så mye om saken, bør du prøve å finne en vinkling som gjør at du faktisk har et genuint engasjement for temaet.

Det er bare positivt å være litt nervøs før du skal holde en tale. Det gjør deg mer skjerpet og fokusert på gjennomføringen. For publikum vil det også vise at du tar det på alvor, bryr deg om temaet og de du skal snakke til.

Skal du holde en tale for din organisasjon? Da finner du flere konkrete tips på denne siden. Du kan også kontakte oss. Vi gir gjerne tilbakemeldinger og tips til hvordan du kan forbedre talen og formidlingsevnen din.