«Frivilligheten har preget hele livet mitt»

Han er frivillighetsmann, men også KrFs eneste representant på rådhuset. Møt Espen Andreas Hasle, presten som ble bystyrerepresentant og heltidspolitiker.

I resepsjonen i Oslo rådhus møter UngOrg Espen Andreas Hasle. Espen Andreas eller bare Espen som han bruker selv bærer preg av å være en mann som lett kommer i prat med andre. Det tok ikke lang tid før formaliteter gikk over i løs latter og gode samtaler.

KrFs eneste representant i Oslo bystyre er veldig opptatt av frivilligheten. Når han får spørsmål om hvorfor, så nøler han ikke med å svare.

«Livet handler primært om å ha tilgang på det grunnleggende som mat, klær og et tak over hodet. Men det handler også om å finne en mening i hverdagen. Frivilligheten gir glede, fellesskap, mestring og mening»

I festsalen på Rådhuset er det kun oss og noen ivrige turister med kamera. Likevel tegner de vakre kunstverkene på veggene et bilde av Oslos storhet og historie. For Espen Andreas er dette stort å få være en del av.

«Det er noe helt spesielt å kunne ha dette stedet som arbeidsplass. Jeg elsker Oslo og er utrolig takknemlig og stolt over å få kunne representere byen min i Oslo bystyre».

De smale gangene på rådhuset

Espen Andreas tar oss med gjennom en liten dør til heisen som går til kontoret hans. Vi går gjennom en smal gang med partiplakater på veggene. Kontoret bærer preg av at Hasle er en hardtarbeidende politiker.

«Jeg skulle kanskje ryddet pulten litt», sier han og ler.

Espen Andreas Hasle (t.v) i samtaler med daglig leder i UngOrg, Arne Undheim. Foto: UngOrg/Phillip André Charles

Vi setter oss ned i en fin sittegruppe. Sittegruppen består av en sofa og to behagelige stoler alle i grått.

Takk for at vi fikk komme på besøk, Espen Andreas. For å bygge videre på resonnementet ditt i stad hvorfor er frivilligheten så viktig?

«Det gjør unge i stand til å ta gode avgjørelser. Tilhørighet og fellesskap er viktig og løser mange utfordringer. I integreringspolitikken for eksempel, mener jeg frivilligheten er helt avgjørende for at vi lykkes».

Hasle lener seg fremover mot bordet før han serverer oss et tydelig politisk budskap.

«Jeg mener jo også at frivilligheten ofte er flinkere og bedre på å løse utfordringer enn det kommunale. Vi ser dessverre eksempler på Rødt og byrådets iver etter å kommunalisere tjenester. Tjenester jeg mener frivilligheten ofte løser best selv»

Espen Andreas Hasle. Foto: UngOrg/Phillip André Charles

Hva ville du gjort annerledes dersom det var KrF som satt med makten i Oslo?

«Det første jeg ville gjort er å innføre et kommunalt aktivitetskort på 5000 kroner som ungdom kan bruke. Regjeringen er allerede i gang med prøveprosjekter på dette, men jeg ønsker å bruke mer midler på det i Oslo».

Han lener seg tilbake igjen i stolen før han fortsetter.

«Fordelen med et slikt aktivitetskort er at det gir valgfrihet til ungdom, og gir alle mulighet til å være med i idretten og frivilligheten. Det er også en indirekte støtte til organisasjoner og idrettslag som i dag snur på hver eneste krone for å legge til rette for aktivitet til alle».

Hva med støtten til ung frivillighet?

«Jeg mener at byrådet er lite generøse med den unge frivilligheten i byen vår. De stemte ned vårt budsjettforslag om å øke støtten til ung frivillighet med 10-12 millioner kroner. Det er ganske lite penger i et Oslo-budsjett, men for organisasjoner og frivilligheten kan det være forskjellen på om de får hjulene til å gå rundt eller ikke. Dette er også en sak som ligger høyt på prioriteringslisten til KrF», understreker han.

Tid for farvel

Praten sitter løst inne på kontoret. Dessverre har ikke en politiker alltid like god tid. Solen titter såvidt inn vinduet når vi reiser oss opp for å ta farvel. På vei ut av kontoret møter vi rådgiveren til Hasle. Han stopper for en prat med oss, og finner tonen med daglig leder i UngOrg, Arne Undheim. Det viser seg at de er fra samme sted i Norge, nemlig Jæren. Det var nesten så vi andre ble usikre om vi var i Oslo rådhus da jærbuene begynte å snakke. Vi ble heldigvis påminnet om at vi var i Tigerstaden da Espen Andreas strakk ut hånda og sa «takk for besøket» på østlandsk.

UngOrg er strålende fornøyde med å ha blitt kjent med Espen Andreas. Vi takker for besøket og ser frem til å holde kontakten videre.