Lederrollen

Som styreleder har du det øverste ansvaret i organisasjonen, og leder styrets arbeid. Din oppgave er å følge opp de andre styremedlemmene, kalle inn til og lede styremøtene. En leder er som regel også ansiktet utad, og den som uttaler seg på vegne av organisasjonen.

Få lederveiledning hos UngOrg!
Som leder av en organisasjon kan du stå alene med en del vurderinger og avgjørelser. UngOrg har mye erfaring innenfor de problemstillingene du kan møte på. Benytt deg derfor av vår organisasjonsrådgivning.

Spør meg!

Sebastian Hytten

Politisk rådgiver

sebastian@ungorg.no
Tlf.: 24 14 98 30

5 tips for å være en god leder

 1. Vær en lagspiller
  Lytt til innspill, la andre styremedlemmer få plass og gi ansvar. Selv om du er ansiktet utad, er styrearbeidet et felles arbeid.
 2. Gjør jobben
  Som leder er du et forbilde for de andre. Du må forvente det samme av deg selv som du forventer av andre.
 3. Følg opp styremedlemmene
  Spør underveis hvordan det går, og forsikre deg om at alle har den motivasjonen de trenger til å gjøre oppgavene sine. Hjelp til hvis noen har for mye å gjøre, eller gi støtte og motivasjon når det trengs. Du kan f.eks. invitere alle styremedlemmene på en kaffekopp halvveis i periode for å skape en arena for samtale.
 4. Skap engasjement
  Styrearbeidet kan fort bli mange formelle saker og beslutninger, men sørg for at det er nok morsomme saker også. Ha sosiale aktiviteter i styret. Dropp kjefting hvis noe går dårlig, men gi gjerne ros og skryt når det går bra.
 5. Ta imot tilbakemeldinger og kritikk
  Noen ganger føles det urettferdig eller kjipt, men det er viktig at styremedlemmer føler at de kan gi tilbakemeldinger til deg som leder. Husk å ta det imot på en god måte, og tenk at det er verre hvis tilbakemeldingene ikke kommer i det hele tatt.

Noen ekstra tips

Å være styreleder kan kjennes ensomt
Sørg for at du alltid har støttespillere rundt deg som du kan lene deg på. Det er viktig å ta vare på venner utenfor organisasjonslivet og ta gode pauser når man trenger det. 

Trenger du motivasjon?

Minn deg selv på hvorfor du ville bli leder i utgangspunktet, og finn ut hva du kan gjøre for å jobbe mer med nettopp det.

Tips for å bygge gode lag:

 • Sjekk at alle i styret har motiverende oppgaver. 
 • Tør å la styremedlemmer få prøve og feile i oppgaver, for kun da kan de bli flinkere.
 • Del alltid informasjon med alle i hele styret, ikke bare med ledelsen eller noen få.
 • Gi skryt og feire seire i fellesskap – hva med kake på styremøte?
 • Inkluder alle i det sosiale utenfor møtene.



VÅRE ARTIKLER OM STYREARBEID

GODT STYREARBEID

Å sørge for at styret jobber godt er noe man må samarbeide om gjennom hele perioden. Her får du tips til hvordan.

STYREANSVAR

Hvilket ansvar har et styre? Hva bør jeg tenke på som styreleder eller ansatt? Her kan du lese mer om ansvaret du har i styret.

LEDERROLLEN

Som styreleder har du det øverste ansvaret i organisasjonen og er leder av styret. Her gir vi deg en innføring i rollen.

ROLLER I STYRET

Lær mer om de ulike rollene i et styre, og hva de gjør.

ANSATTROLLEN

Som ansatt i en frivillig organisasjon har du en annen rolle enn de tillitsvalgte. Her får du tips om hvordan best mulig bruke en ansatt i organisasjonen.