Lederrollen

Som styreleder har du det øverste ansvaret i organisasjonen og er leder av styret. Din oppgave er å følge opp de andre styremedlemmene, kalle inn og lede styremøtene. En leder er som regel ansiktet utad og den som uttaler seg på vegne av organisasjonen.

Spør meg!

Sebastian Hytten

Politisk rådgiver

sebastian@ungorg.no
Tlf.: 24 14 98 30

5 tips for å være en god leder

 1. Vær en lagspiller
  Lytt til innspill, la andre styremedlemmer få plass og gi ansvar. Selv om du er ansiktet utad er styrearbeidet et felles arbeid.
 2. Gjør jobben
  Som leder er du et forbilde for de andre. Du må forvente det samme av deg selv som du forventer av andre.
 3. Følg opp styremedlemmene
  Spør underveis hvordan det går, sikre at alle har den motivasjonen de trenger til å gjøre oppgavene sine og hjelp til hvis noen har for mye å gjøre. Du kan f.eks. invitere alle styremedlemmene på en kaffekopp halvveis i periode.
 4. Skap engasjement
  Styrearbeidet kan fort bli mange formelle saker og beslutninger, men sørg for at det er nok morsomme saker også. Ha sosiale aktiviteter i styret. Dropp kjefting og fokus på det som går dårlig, men gi ros og skryt når det går bra.
 5. Ta imot tilbakemeldinger og kritikk
  Noen ganger føles det urettferdig eller kjipt, men det er viktig at styremedlemmer føler at de kan gi tilbakemeldinger. Husk å ta dem imot på en god måte, og tenk at det er verre hvis tilbakemeldingene ikke kommer i det hele tatt.

Noen ekstra tips

Å være styreleder kan kjennes ensomt
Sørg for at du alltid har støttespillere rundt deg som du kan lene deg på. Det er viktig å ta vare på venner utenfor organisasjonslivet og ta gode pauser når man trenger det. 

Trenger du motivasjon?

Minn deg selv på hvorfor du ville bli leder i utgangspunktet, og finn ut hva du kan gjøre for å jobbe mer med nettopp det.

Tips for å bygge gode lag:

 • Sjekk at alle i styret har motiverende oppgaver. 
 • Tør å la styremedlemmer få prøve og feile i oppgaver, for kun da kan de bli flinkere.
 • Del alltid informasjon med alle i hele styret, ikke bare med ledelsen eller noen få.
 • Gi skryt og feire seire i fellesskap – hva med kake på styremøte?
 • Inkluder alle i det sosiale utenfor møtene.

LES MER OM STYREARBEID

GODT STYREARBEID

Å sørge for at styret jobber godt er noe man må samarbeide om gjennom hele perioden. Her får du tips til hvordan.

STYREANSVAR

Hvilket ansvar har et styre? Hva bør jeg tenke på som styreleder eller ansatt? Her kan du lese mer om ansvaret du har i styret.

LEDERROLLEN

Som styreleder har du det øverste ansvaret i organisasjonen og er leder av styret. Her gir vi deg en innføring i rollen.

ROLLER I STYRET

Lær mer om de ulike rollene i et styre, og hva de gjør.

ANSATTROLLEN

Som ansatt i en frivillig organisasjon har du en annen rolle enn de tillitsvalgte. Her får du tips om hvordan best mulig bruke en ansatt i organisasjonen.