Si fra!
UngOrg skal være en organisasjon som oppfattes som tillitsvekkende, tilgjengelig, nøytral og aktuell. Dersom du har opplevd eller vært vitne til noe alvorlig eller kritikkverdig, oppfordrer vi deg til å si ifra. Da kan vi ta tak i saken, og jobbe for å hindre lignende situasjoner i fremtiden.
Alle som har en tilknytning til UngOrg har rett – og i noen tilfeller plikt – til å varsle om alvorlige eller kritikkverdige forhold.
Med tilknytning menes:
- Ansatte og tillitsvalgte
- Medlemmer fra medlemsorganisasjoner
- Besøkende hos UngOrg og informasjonssenteret
- Frivillige og samarbeidspartnere som er knyttet til UngOrg gjennom for eksempel deltakelse
i prosjekter eller arrangementer.
Hva menes med kritikkverdige forhold?
Med kritikkverdig forhold menes:
- brudd på UngOrgs etiske retningslinjer,
- brudd på lover og regler
- brudd på etiske normer i samfunnet
Eksempler på slike forhold kan være økonomisk kriminalitet, miljøkriminalitet, brudd på helse-, miljø- og sikkerhetsbestemmelser, trakassering, mobbing eller situasjoner som kan sette liv og helse i fare.
Ytring som kun gjelder arbeidstakers eget arbeidsforhold regnes normalt ikke som varsling som for eksempel personlige meningsforskjeller, ordinære arbeidskonflikter, følelser av misnøye eller personlig utilfredshet.
Hvordan varsler du?
Du kan varsle anonymt eller med navn. Hvis du vil varsle direkte til en saksbehandler, kan varselet gis til en definert person med en gitt type stilling/verv.
Varsel med navn
Hvis du varsler med navn, vil saksbehandlerene ha tilgang til fornavn, etternavn, mobilnummer og e-postadresse av varsleren. Hvis du velger å varsle med identitet er du beskyttet av Arbeidsmiljølovens varslervern, som forbyr gjengjeldelse mot arbeidstakere. Dersom gjengjeldelse skjer, kan du kreve oppreisning (se arbeidstilsynet.no for mer informasjon).
Anonym varsling
Hvis du varsler anonymt får du tildelt et brukernavn og passord slik at du senere kan logge inn og kommunisere med saksbehandleren. Brukernavn og passord kan sendes via SMS eller e-post, og det vil ikke være mulig å spore deg. Dersom du ønsker å være anonym i Mittvarsel.no er det viktig å ta vare på kvittering med brukernavn og passord. Mister du brukernavn eller passord, vil du ikke ha tilgang til saken i etterkant.
Etter varselet er sendt inn enten anonymt eller med identitet kan du logge deg på portalen. Ved å logge på Mittvarsel.no portalen, kan du kommunisere med saksbehandler, oppdatere informasjonen eller oppdatere deg på varselet.
Vi tar alle varsler på alvor og behandler dem med høy grad av konfidensialitet.