Registrere organisasjonen

Så fort dere har gjennomført stiftelsesmøtet i organisasjonen, er dere endelig en organisasjon. Nå gjenstår det å registrere organisasjonen. 

Det er likevel fortsatt noe arbeid som gjenstår før dere er 100 % opprettet. I denne saken viser vi dere hvordan dere går fram for å bli fullverdig registrert i Brønnøysundregisteret, i banken og hos oss i UngOrg!

Spør meg!

Agnes Nærland Viljugrein
Organisasjons- og arrangementskonsulent
agnes@ungorg.no
Tlf.: 24 14 98 30

Brønnøysundregisteret

Det første stedet dere må registrere organisasjonen deres, er i Brønnøysundregisteret. Rart navn? Det heter det fordi kontorene deres ligger i Brønnøysund. Alle som ønsker å registrere seg som enten bedrift eller organisasjon, må registrere seg her.

Hvis du er en ny barne- og ungdomsorganisasjon, skal du registrere organisasjonen i Enhetsregisteret og i Frivillighetsregisteret. Info om de to registrene kan du lese litt mer om her. Kort sagt trenger du å registrere deg i Enhetsregisteret for å få åpne bankkonto, og i Frivillighetsregisteret hvis du driver med frivillig arbeid. Det siste er bra fordi det gir organisasjonen din rett til å søke på momskompensasjon hvert år. ($$$$$, frist 1. september hvert år)

All registrering skjer i brreg.no. Her kan det være mye formelle ord og begreper, så hvis du er usikker på noe er det bare å ta kontakt med oss i UngOrg. Vi kan hjelpe deg med å fylle ut alt du trenger i registeret.

Skaff en bankkonto

Når du endelig er registrert i Brønnøysund, kan organisasjonen skaffe seg en bankkonto! Det er viktig for å ha orden i økonomi og regnskap for organisasjonen deres, og viktig for å ha sikkerhet for pengene i organisasjonen. Dette er også viktig hvis du skal søke om midler fra et sted, da de veldig ofte krever en bankkonto som er registrert hos organisasjonen.

Dere må selv bestemme hvor dere vil ha bankkonto hen. Kanskje du allerede har litt erfaring med en bank du liker? Når du har funnet banken du vil bruke, trykker du deg inn på bedriftsidene til banken. Der finner du egne knapper for «opprett bedriftskonto». Hos feks. DNB ser denne siden sånn ut.

De største bankene har egne sider for lag, foreninger og organisasjoner. Bruk disse for å lese deg opp på hvordan det fungerer i banken du ønsker å bruke. Hvis du ikke finner frem, eller er usikker på hvordan du registrerer deg, kan du ta kontakt med oss i UngOrg eller direkte med banken du ønsker å bruke.

Bli medlem i UngOrg

Vi i UngOrg vil gjerne ha deg som er en barne- og ungdomsorganisasjon i Oslo! Hvis du er en organisasjon som jobber i hele Norge, anbefaler vi deg å bli medlem hos LNU.

Å være medlem i UngOrg er en fordel fordi man blir en del av et større fellesskap: I UngOrg kan du møte andre som driver med frivillighet, få informasjon og veiledning hvis du trenger, du kan benytte deg av medlemstilbudene våre eller finne informasjon om støtte og andre utviklingsmuligheter.

Vi i UngOrg jobber også for å styrke barne- og ungdomsorganisasjonenes politiske rettigheter, og for at politikerne skal prioritere den unge frivilligheten mer. Jo flere organisasjoner vi har på laget, jo sterkere er vi!

For å bli medlem i UngOrg har vi fire kriterier:

  • Organisasjonen må være demokratisk og selvstendig med egne vedtekter
  • Den må tilby individuelt medlemskap for alle, der en større del av medlemmene er under 26 år
  • Organisasjonen må ha hatt årsmøte
  • Og den må støtte opp UngOrgs formål.

Høres dette interessant ut? Klikk deg bare inn her og fyll ut skjemaet.