Starte en organisasjon
Det er mange ting å tenke på når man ønsker å starte en ny organisasjon. Her kommer litt informasjon og gode råd til deg som ønsker å starte en ungdomsorganisasjon.

Interimsstyre
Interimsstyret er ”grunnsteinen” til oppstart av ny organisasjon. Interimsstyret er et midlertidig styre som skal jobbe frem til organisasjonens første årsmøte.
Når det opprettes et interimsstyre bør det minst være tre medlemmer eller flere, dette for å sikre en god oppgavefordeling og demokratiske prosesser. Oppgavefordelingen mellom medlemmene kan være akkurat som dere ønsker og synes er hensiktsmessig, men tradisjonelt har et styre følgende oppgaver: leder, sekretær, kasserer/økonomiansvarlig og styremedlemmer.

Forarbeid til første årsmøte
Interimsstyret bør jobbe med frem til konstituerende årsmøtet med følgende oppgaver:
Arbeidsprogram – Et arbeidsprogram er viktig for da har nytt styre et mål å jobbe etter, som er vedtatt av årsmøtet.
Budsjett – Et budsjett er veiledende, men det er viktig for et styre å ha økonomiske rammer å jobbe ut ifra. Arbeidsprogrammet og budsjettet skal alltid reflektere hverandre. Budsjettet bør inneholde anslagsvise utgifter og utgifter, og budsjettet bør gå i balanse
Vedtekter – Vedtektene er organisasjonens «lover» og beskriver hvordan organisasjonen skal drives.

Valg – Interimsstyret kan enten oppnevne en valgkomite eller gjøre jobben selv, men forslag til nye styremedlemmer må på plass til årsmøtet.
Innkalling – Innkalling til årsmøtet skal kunngjøres i god tid, slik at flest mulig av medlemmene har mulighet til å delta.

Økonomi
For at organisasjonen deres skal ha en bærekraftig økonomi så raskt som mulig kan interimsstyret lage en plan for å sikre organisasjonen inntekter.

På nettsidene til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) finnes det mer informasjon om hvordan du kan starte en organisasjon, og de tilbyr en rekke kurs om organisasjonsarbeid som det kan være lurt å få med seg.

Checkliste

 • Oversiktlig og lett å lese
 • Enkelt, objektivt språk
 • Omvendt kronologisk rekkefølge (Det nyeste først)
 • Forklar jobbene du har gjort
 • Bilde hvis du vil (må ikke)
 • Sjekk godt for skrivefeil
 • Ikke for tett, la det være “luft” på arket

Kategoriene på en CV

Kontaktinformasjon

Skriv ned navn, adresse, tlf, fødselsdato og mail. Før var det vanlig å skrive ting som om du var singel eller hadde barn, men det trenger du ikke lenger.

Utdanning

Hvor du har gått på skole/universitet og hvilke linjer du har gått på. Dropp barneskole, ta med militæret eller siviltjeneste. Før opp det nyeste øverst. Få med måned + årstall for når du begynte og sluttet. Hvis du går på skole fremdeles kan du f.eks. skrive 2011-d.d.(dags dato). Eller “fullføres våren 2013″. Trenger ikke føre opp karakterer eller orden og oppførsel (men vær forberedt på å svare på det på intervju).

Erfaring

Den kanskje viktigste kategorien på CV-en din. Putt inn jobberfaring – men også ting som ikke var betalt. Erfaring fra frivillig forening, fra praksisuka, fra operasjon dagsverk. Få med stillingstittel (hvis du hadde), sted, og en setning eller to om hva du gjorde.

Kurs/Sertifikater

Før opp ting som førerkort eller truckførerbevis. Du kan også føre opp ulike kurs: førstehjelpskurs, brannsikringskurs, jobbsøkerkurs. Ta med hvis det føles relevant.

Verv

Hvis du har hatt verv i foreninger, organisasjoner, den type ting. Kan også passe inn under “Erfaring”, hvis du syns det passer bedre der.

Språk

Hvilke språk du snakker og skriver. Del inn i muntlig og skriftlig nivå , og bruke f.eks. kategoriene flytende, veldig godt, ganske godt.

Data

F.eks. MS Office med Word, Excel osv. Eller Adobe Photoshop. Skriv opp sånn:

”God kjennskap til Ms Office-pakken og Adobe Photoshop”

Fritidsinteresser

Fint å ta med hvis du er ung eller har lite erfaring. Skriv f.eks: “Spiller håndball to ganger i uken, liker biler, har spilt i korps og er interessert i gamle modellfly.”

Elektronisk CV

Flere av de store kjedene – som Rimi, Kiwi, ICA osv – benytter seg av elektronisk søknad, og trenden er kommet for å bli.

Ulempen med elektronisk CV, er at du i mindre grad kan “styre” innholdet. Du blir bedt om å huke av enkelte kategorier, det er ikke sikkert de passer, og det hender du ikke får plass eller mulighet til å putte inn det du vil.

«Elektronisk CV er ikke mindre viktig selv om den kan se ut som et raskt skjema. Bruk tid på den.»

TING Å VITE

 • Du kan ofte laste opp en CV skrevet i Word som vedlegg i den elektroniske – men du har ikke garanti for at de leser den. Last opp hvis du har, la vær hvis ikke.
 • Under “erfaringer” har du ofte plass til å skrive inn egen tekst – bruk den godt til å forklare hva du gjorde i erfaringene du har.
 • Det er ikke alltid lett å finne riktig “kategori” til erfaringene dine. Butikkjobb går for eksemepl under “varehandel”. Finner du ikke kategorien din, bruk kategorien “annet” og forklar under hva du gjorde.
 • Skriv søknadsteksten på forhånd i Word, og lim den inn. Det hender det er “time-out” i systemet hvis du sitter for lenge og skriver søknadsteksten.

Forklar ordentlig

En bra CV forklarer ting bedre enn bare stikkord. Noen skriver “Medarbeider, Burger King”. Det er vanlig (og bedre) å også skrive noen stikkord under: “kunder, kasse, forefallende arbeid”. Men det aller beste er å skrive:

Medarbeider, Burger King

Håndterte kasse, serverte kunder og holdt styr på kjøkkenet

tre ganger i uken ved siden av skolen

Selv om de fleste vet hva en jobb på Burger King går ut på, høres du mer motivert og energisk ut hvis du forklarer ordentlig. Og ofte VET ikke folk hva du har gjort på en tidligere jobb – da må du definitivt forklare.

Fremhev det viktige

Alt du har gjort teller ikke like mye for arbeidsgiver. Fremhev det du tror er viktigst. Tenk: hva er det arbeidsgiver virkelig trenger å vite for å ansette deg? Hvis du har noen ting som kan telle mer – som at du har vært fotballtrener for barn og nå skal søke jobb på barneskole – må du prøve å fremheve det.

Du kan lage en seksjon som heter «nøkkelkvalifikasjoner» øverst, og bruke den til å oppsummere det viktigste.

Har du et CV-spørsmål? Kontakt oss! Send mail, ring eller kom innom.

Alt om CV

Det viktigste med en CV er at den er oversiktlig og at du fremhever det beste du har gjort.

Last ned en av de to populære CV-malene våre, CV-eksempel eller CV-mal,  og få med deg de beste tipsene for å skrive en god CV. Bruk gjerne vår CV-mal med kommentarer som veileder i CV-skriving.

Søknad

Søknaden er noe av det viktigste i jobbsøkingen. Det er den som skal få arbeidsgiver interessert i deg. Her kan du lære alle teknikker og triks for å skrive søknader som arbeidsgiver liker. Last ned vår søknadsmal og få forslag til hvordan du burde sette den opp.

Lær om søknad her

Finne jobb

En god strategi for jobbsøkingen er viktig. Her kan du lese hvor du finner stillinger, hvordan du kan bruke nettverk for å få jobb og hvordan du bør oppsøke jobbene.

Gå hit for å lese hvordan du søker

Intervjuet

Hva blir du spurt om? Hvordan bør du svare? Hvor strenge vil de være? Mange er redde for intervjuet, men det er ikke noe problem hvis du er forberedt.

Les om intervjuet her

Entreprenørskap

Lyst til å starte noe?

Ofte stilte spørsmål

Her samler vi opp alle vanlige spørsmål vi får. Om kontrakt, om lønn, og generelt alt rundt å søke jobb.

Gå inn på vanlige spørsmål

Kontakt oss

Vi holder til i Møllergata 3 og tar imot alle henvendelser, enten det er ønske om veiledning, kurs, spørsmål på våre områder (jobb, bolig osv.) eller du bare vil plukke med deg noen brosjyrer.

Kom innom, spør oss om alt!

Åpningstider

Mandag – fredag: 11:00 – 17:00

Lørdag: 12:00 – 17:00

Send en e-post